I samarbete med hygienföretagskunder och partners har Kiilto framgångsrikt genomfört ett projekt för ett slutet kretslopp för tvättmedelsflaskor. Totalt kommer 90 000 nya förpackningar att produceras för Kiiltos produkter genom att använda återvunna flaskor.
Konceptet med ett slutet kretslopp för förpackningar är inte nytt. Det som gjorde projektet, som samordnades av Kiilto, unikt var dock att det genomfördes specifikt med förpackningar för HDPE-tvättmedel (high density polyethylene). Professionella hygienprodukter kräver en annan nivå av förpackningskvalitet än de som finns på butikshyllorna, särskilt när det gäller kemisk beständighet.
”Värdet av ett slutet kretslopp ligger i renheten hos det återvunna materialet, eftersom det uteslutande består av separat insamlad HDPE. Källan till den återvunna plasten är noggrant kontrollerad, vilket gör att vi kan förhindra att föroreningar kommer in i det återvunna materialet. Detta säkerställer en jämn och hög kvalitet”, förklarar Heidi Kähkönen, som ansvarar för förpackningsutvecklingen inom Kiiltos affärsenheter för professionell hygien och konsumentprodukter.
Kähkönen är med rätta entusiastisk över framgången med pilotprojektet. Det var långt ifrån säkert att den insamlade återvunna plasten skulle vara lämplig för återanvändning i förpackningar avsedda för professionella hygienprodukter.
“Detta är ett stort steg framåt för att främja den cirkulära ekonomin. Nu när vi har visat att det går att skapa ett slutet kretslopp öppnar det helt nya möjligheter för att utveckla återvinningen av förpackningar”, säger Kähkönen entusiastiskt.
Läs mer om vad en förpackning med slutet kretslopp innebär:
Insikter – värdefulla lärdomar om potentialen i den cirkulära ekonomin
Ett av de företag som deltog i insamlingen av förpackningar var mejerikooperativet Hämeenlinna Osuusmeijeri. I enlighet med sina miljöprinciper minimerar mejeriet avfallsproduktionen genom att maximera återanvändning, återvinning och utvinning av material i sina produktionsprocesser.
Hämeenlinna Osuusmejeriets chef för kvalitet, miljö och produktutveckling, Anne Isokangas, förklarar att deras miljöcertifierade produktionsanläggning är van vid återvinning. För att kunna samla in specifika förpackningar separat krävs dock tydliga instruktioner. Hon reflekterar också över prissättningen av återvinning och menar att det kan krävas bredare
diskussioner om avfallshantering och transportkostnader för att göra sluten återvinning till en rutin för företag av alla olika storlekar.
Insamlingslogistiken för tvättmedelsflaskorna sköttes av LHJ Group. Pasi Kaskinen från LHJ förklarar att de alltid är intresserade av att pröva nya initiativ. När Kiiltos kontaktperson tog kontakt med honom började planeringen av insamlingslogistiken omedelbart.
”Pilotprojektet var ett utmärkt exempel på hur återvinning är tekniskt genomförbart när användarna är motiverade att sortera sitt avfall korrekt. Vi fick rent material av hög kvalitet från kunderna. Alltför ofta leder brist på sorteringsförmåga eller motivation till kontaminering, vilket gör att det återvinningsbara materialet blir oanvändbart”, säger Kaskinen.
”Detta pilotprojekt gav värdefulla insikter om möjligheterna med slutna kretslopp i företag av olika storlekar inom olika branscher.”
Kaskinen förutspår också att producentansvaret för förpackningar kommer att medföra nya skyldigheter i framtiden. Han tror att olika insamlingsmetoder kommer att växa fram, till exempel att större flöden av avfall samlas ihop och sorteras efter materialtyp senare i processen.
Erfarenhet + professionalism = framgång
Återvinningen av de insamlade förpackningarna i pilotprojektet sköttes av Lassila & Tikanoja (L&T). Mikko Mäenpää från L&T säger att han till en början var skeptisk till möjligheterna att genomföra insamlingen.
”När man samlar in små mängder åt gången är det en utmaning att få ihop en tillräckligt stor volym. Vårt mål var 5 500 kilo. I slutändan gick allt smidigt, med ett fantastiskt resultat.”
Den relativt lilla volymen insamlade förpackningar krävde en hög kompetensnivå hos personalen. L&T har deltagit i många andra återvinningsprojekt med slutna kretslopp, men tvättmedelsflaskor och deras material var nytt för dem.
”Vi tvättar och återvinner redan plast, men våra processlinjer är stora, vilket innebär att mindre volymer måste hanteras snabbt. Detta krävde exakta justeringar, snabbt.
Tvättmedelsflaskorna skummade lite under tvätten, men det gick lätt att lösa med ett skumdämpande medel.”
Ett steg framåt för kommersiell återvinning av förpackningar
Hösten 2024 var en spännande tid, då produktionen av de nya förpackningarna äntligen inleddes. Även om det stod klart att det återvunna materialet kunde användas till Kiiltos andra produkter återstod den stora frågan: skulle det uppfylla kvalitetsstandarderna för professionella hygienprodukter? Svaret var mycket efterlängtat.
”Förpackningen testades noggrant och resultaten var utmärkta. Materialet är av hög kvalitet och uppfyller de avsedda kraven”, säger Kähkönen.
De nya 5-liters förpackningarna innehåller 35 % återvunnen plast, vilket enligt Simo Heljanko, VD för Muovi-Heljanko Oy (företaget som tillverkade förpackningen), för närvarande ligger nära den högsta genomförbara mängden.
Även om det återvunna materialet har samma egenskaper som förpackningar som tillverkats helt av ny plast, finns det vissa skillnader.
”Förpackningarna är tillverkade av polyeten, med olika plastskikt. Den återvunna plasten placeras i det mellersta lagret, medan de yttre och inre lagren är tillverkade av ny plast. Det yttre skiktet utgör ca 20 % av väggens tjocklek. Eftersom den återvunna plasten består av olika färger kan det mellersta lagret synas genom det yttre lagret, vilket resulterar i små variationer i förpackningens färg.”
Läs mer om hur förpackningen med slutet kretslopp tillverkades:
”Slutna kretslopp är ett sätt att främja återvinning av kommersiella förpackningar. Jag ser dock en ännu större möjlighet i att utmana nuvarande tillvägagångssätt på en industriell skala. Ett slutet kretslopp gör att plast kan återvinnas inom ett geografiskt begränsat område, som till exempel Finland, i stället för att transporteras runt hela världen. För närvarande blandar många organisationer ihop alla plasttyper eftersom det saknas en effektiv process för separat insamling. Jag hoppas få se fler diskussioner om hur vi ska lösa detta”, säger Kähkönen.
I korthet:
Pilotprojektet med slutet kretslopp i siffror:
· 5 500 kg tomma förpackningar
· 90 000 nya förpackningar tillverkade av 35 % återvunnen plast
De företag som deltog i insamlingen av förpackningar i pilotprojektet var Hämeenlinna Osuusmeijeri, Valio, Juvenes, Perho Culinary, Tourism & Business College, Kotka stad, Fredrikshamn stad, Helsingfors universitet, CC-Tukku och LTQ Partners. LHJ Group tog hand om insamlingslogistiken. Återvinning från förpackning till granulat sköttes av Lassila & Tikanoja. Produktionen av nya förpackningar sköttes av Muovi-Heljanko.
Ytterligare information:
Heidi Kähkönen
Chef för förpackningsutveckling
Heidi.kahkonen@kiilto.com
+358 40 837 0830