Kaarea och Oral Hammaslääkärit deltog i Kiiltos utvecklingsprojekt och började återvinna företagsplast. Detta lyckade pilotprojekt ska få en fortsättning.
På näringscentralen på Åbo universitetscentralsjukhus tillreds i dag pasta och köttfärssås. Personer som följer en specialdiet får egna portioner, bland annat purésoppor som är lättare att svälja. Kaareas anställda som ansvarar för sjukhusets matservice tillreder även måltider för personalrestauranger.
Kaareas servicechef Sanna Lainela berättar att särskild uppmärksamhet måste naturligtvis ägnas åt renligheten i sjukhusets stora produktionskök.
”Vi använder mycket rengöringsmedel och då uppkommer stora mängder tomma förpackningar”.
Kaarea deltog i våras i Kiiltos pilotprojekt vars syfte var att främja återvinningen av företagsförpackningar av plast. Tanken var att få erfarenhet om återvinning och utveckla lämpliga handlingsmodeller.
”Vi skickar redan bioavfall för fortsatt användning så vi börjande med iver att även återvinna plast”, berättar Lainela.
Problemfri återvinning
Sanna Lainela och skiftansvarig Elisa Tuominen är mycket nöjda med pilotprojektet.
”Kiiltos representant utbildade personalen och vi fick även tydligt undervisningsmaterial. Själva återvinningen är mycket enkel. Det räcker med att man avlägsnar korkarna på rengöringsförpackningarna, därefter sköljs förpackningarna lätt av och läggs i en för ändamålet avsedd säck. Lassila & Tikanoja hämtar säckarna regelbundet”, beskriver Tuominen.
Lainela berättar att hon nyligen körde förbi L&T:s anläggning i Sastmola där förpackningarna hanteras och finfördelas till material för nya förpackningar.
”Plast är dyrbart råmaterial. Det är fint att det kan få ett nytt liv”.
Kaarea har redan kommit överens om att plaståtervinningen även kommer att fortsätta efter försöksperioden.
”Jag uppmanar även andra företag att börja återvinna företagsplast”, anmärker Lainela.
Företaget Oral var genast med på noterna
”Jag tror att alla hos oss aktivt återvinner plast hemma hos sig. Vi var nöjda när vi även fick en chans till det på arbetsplatsen”.
På tandläkarstationen används ovanligt mycket rengörings- och desinfektionsmedel så det ansamlas en hel del av dessa förpackningar.
”En god hygien är a och o i vår verksamhet. Efter varje besök rengörs och desinficeras noggrant alla ytor som kunden har rört vid eller där aerosol kan ha fastnat. Därutöver sänds alla instrument för sterilisering”.
Även Oral Hammaslääkärit har kommit överens om att plastinsamlingen fortsätter även efter den egentliga försöksperioden.
”Förhoppningen är att hälso- och sjukvårdssektorn börjar återvinna i större omfattning. Kontaminerade och smutsiga förpackningar slussas naturligtvis till en egen hantering, men i branschen uppkommer även rent plastavfall. Det lämpar sig bra som råmaterial för plast.”
Fortsättning följer
Heidi Kähkönen produktutvecklingschef på Kiilto berättar att återvinningen av HDPE-förpackningar även påbörjades på Kiiltos fabrik i Åbo. Det har minskat mängden energiavfall avsevärt.
”Erfarenheterna av förpackningsåtervinningen har sammanfattningsvis varit så goda att projektet kommer att få en fortsättning. I ett senare skede informeras mer om detta”, tillägger Kähkönen.