Kiilto Pro C4 Max Natura

Kiilto Pro Natura-serien utökas: nya Kiilto Pro C4 Max med förnybara råvaror och 33 % mindre fossila växthusgasutsläpp

Kiilto Pro C4 Max är ett multifunktionellt rengöringsmedel som effektivt avlägsnar fett och oljefläckar. Det har uppskattats av våra kunder, särskilt inom områdena storkök och professionell städning. Nu finns det tillgängligt som en del av Kiilto Pro Natura-produktfamiljen med en ny och förbättrad formel.

Natura-produkter är tillverkade av råvaror som är förnybara, biologiskt nedbrytbara och ansvarsfullt producerade. Ingredienserna bryts lätt ner* i avloppsreningsverk. Kiilto Pro Natura är ett steg mot framtidens rengöringsmedel!

Jämfört med den tidigare formeln av Kiilto Pro C4 Max visar den nya Natura-produkten en 33 % minskning av fossila växthusgasutsläpp i form av CO2-ekvivalenter**. Minskningen har uppnåtts genom att ersätta traditionella råvaror med biobaserade alternativ samt genom att eliminera fosfater. Dessutom stöder användningen av förpackningar som innehåller återvunnen plast denna minskning. Mer information om utsläppen från Kiilto Pro C4 Max finns i produktens rapport om koldioxidavtryck, som är tillgänglig på produktsidan.

Övergången till biobaserade råvaror har också gjort Kiilto Pro C4 Max mer användarvänlig. Den nya Kiilto Pro C4 Max är icke-korrosiv, vilket gör den säkrare att använda utan tung skyddsutrustning. Skyddshandskar rekommenderas dock fortfarande, eftersom hudkontakt med kemikalier bör minimeras.

Innan formeln uppdaterades bar Kiilto Pro C4 Max stolt både den nordiska svanen och allergimärket som beviljats av den finska Allergi-, hud- och astmaförbundet. Den nya formeln har också erhållit båda dessa märkningar.

Den nordiska svanen är en tydlig och objektiv indikator på produktens miljömedvetenhet och minimala klimatpåverkan under hela livscykeln. Märkningen visar att ämnena i produkten har så liten påverkan på miljön som möjligt. Allergimärket kompletterar detta genom att indikera att produkten normalt inte orsakar hudirritation eller sensibilisering, samt inte framkallar symtom på doftöverkänslighet, allergier eller astmareaktioner.

Förutom den uppdaterade formulan är Kiilto Pro C4 Max nu även förpackad i dunkar som innehåller återvunnen plast. Femlitersdunken består av 35 % återvunnen plast (rHDPE). Korkarna är dock inte tillverkade av återvunnet material. Produkten finns även tillgänglig i 200-litersfat, som rengörs och återanvänds.

Kiilto Pro Natura-serien och de biologiskt nedbrytbara råvarorna är en del av vårt åtagande för miljön. Vårt FoU-team fortsätter att utveckla och testa produktformler som är tillverkade av helt förnybara material.

Klicka för att se kriterierna för lätt nedbrytbarhet

Definitionen baseras på ett oberoende test enligt OECD 301-standard, där nedbrytbarheten hos materialet definieras genom att utvärdera dess CO2-produktion under minst 28 dagar. Som ett resultat av utvärderingen kan råmaterialet definieras som lätt nedbrytbart.

Klicka för att se hur vi har beräknat utsläppen

Datakällor:
Primärdata för koldioxidavtrycket av den gamla och nya C4 Max-produkten baseras på produktion från år 2023. Primärdata samlades in från KiiltoClean Oy och från leverantörer av råvaror och förpackningsmaterial. Där den insamlade datan inte var heltäckande kompletterades den med liknande leverantörers data och utvalda generiska data. Övriga beräkningsdata baseras på de bästa tillgängliga uppgifterna från databaser vid tidpunkten för sammanställningen av koldioxidavtrycket.

Databas och LCA-programvara som användes:
De använda databaserna var Ecoinvent 3-databasen (version 3.9.1). Den LCA-programvara som användes var SimaPro Analyst version 9.5.0.2.

Metod för påverkanbedömning:
IPCC 2021 GWP100 (exkl. CO2-upptag) V1.02

Systemgränser:
Cradle-to-gate

Standards eller riktlinjer för beräkning av koldioxidavtryck som användes:
Beräkningarna har genomförts i enlighet med de huvudsakliga principerna för följande standarder och riktlinjer:

ISO 14067:2018 Växthusgaser — Koldioxidavtryck av produkter — Krav och riktlinjer för kvantifiering

ISO 14044:2006 Miljöledning — Livscykelanalys — Krav och riktlinjer

ISO 14040:2006 + A1:2020 ISO 14040 Miljöledning — Livscykelanalys — Principer och ramverk

Produktkategori regler (PCR): Rengöringsmedel och tvättberedningar 2011:10, Version 4.0.0*

*Som avvikelse från produktkategori reglerna har nedströmsoperationer (transport till kund, användning av produkten och livslängd för förpackningen) inte inkluderats i beräkningarna.

Relaterade artiklar

Kiilto Pro Natura – Framtidens rengöringsprodukter

Ryggkirurgiskt Centrum i Stockholm litar på Kiiltos produktsortiment – Natura

04.09.2023