Linda Hallberg vinnare av Kiiltos stipendium för hygiensjuksköterskor

En jurygrupp bestående av styrelsen för Svensk förening för vårdhygien samt representanter för Kiilto har utsett Linda Hallberg som vinnare av Kiiltos Stipendium för hygiensjuk-sköterskor 2024. Linda Hallberg, som jobbar som hygiensjuksköterska på Södra Älvsborgs sjukhus, tilldelas stipendiet på 30.000 kr för att genomföra ett projekt för utvärdering av rengöring och desinfektion som verktyg för att förebygga smittspridning från avlopp i sjukvårdsmiljö.

våra kollegor Peter Sahlström och Annika Ekström delade ut 2024-års Kiilto stipendium för hygiensjuksköterskor till vinnaren Linda Hallberg.

Bakgrunden till projektet är att utbrott av vårdrelaterade infektioner ofta kan ha sitt ursprung i biofilm som växer i avloppssystemen, men att detta område inte är särskilt välstuderat. Målet med projektet är att undersöka och värdera risken för smittspridning via ytor för att bättre kunna utvärdera behovet av rutinmässig desinfektion av dessa. Projektet förväntas ge utökad kunskap som underlag för att bättre kunna värdera nyttan av regelbunden rengöring och/eller desinfektion av avloppsnära ytor i vården. Då denna typ av smittspridning har rapporterats i allt högre grad de senaste åren, och konsekvenserna kan bli mycket allvarliga när de bakterier som sprids är svårbehandlade på grund av bred antibiotikaresistens, anser vi att forskning på området är mycket angelägen. Beroende på resultat kan studien komma att bli underlag för förändrade rutiner för rengöring och desinfektion av tvättställ i svensk sjukvård.

Kiilto kommer utlysa ett nytt stipendium för hygiensjuksköterskor i april 2025. Stipendiet kommer att utannonseras bland annat via Svensk förening för vårdhygien.