Mångfald, jämlikhet och inkludering i ett tidigt skede: Ny avhandling om utvecklingen av Kiiltos sociala ansvar

Noora Huovilainens nyligen avslutade avhandling handlar om utvecklingen av företagets sociala ansvar ur perspektivet mångfald, rättvisa och inkludering (DEI). I arbetsmiljön inkluderar dessa: 

  • mångfald 

  • ett jämlikt och inkluderande sätt att tänka, där alla behandlas som unika individer med individuella behov 

  • medarbetarnas känsla av att vara fullvärdiga medlemmar i sin arbetsplats och att få sin röst hörd   

  • ta hänsyn till medarbetare i en mer utsatt ställning  

  • samarbete som överskrider nationella och kulturella gränser  

  • gott uppförande  

När Kiilto beställde avhandlingen ville de ta reda på hur de kan främja förverkligandet av teman som mångfald, jämlikhet och inkludering (DEI) i sin egen verksamhet. 

Avhandlingen innehåller en teoretisk översikt över mångfald, jämlikhet och inkludering, som Huovilainen använde som grund för att genomföra temaintervjuerna i de studerade företagen, som förutom Kiilto var Kemira, Lassila & Tikanoja och Neste.  I temaintervjuerna diskuterades företagsansvar, ledarskapets inverkan på företagsansvar och arbete med mångfald, jämlikhet och inkludering samt åtgärder som företagen vidtagit för att främja mångfald, jämlikhet och inkludering. 

I avhandlingen diskuteras också utmaningarna med mångfalds-, jämlikhets- och inkluderingsarbete. Mångfalds-, jämlikhets- och inkluderingsfrågor betraktas ofta som "mjuka" värden och tas för givna i arbetsmiljön, men i själva verket kräver de en medveten insats för att förverkligas. I avhandlingen ingår en granskning av människors egna privilegier och fördomar samt rädslan för att misslyckas och hamna i en obekväm situation. Därför kräver som arbetet med mångfald, jämlikhet och inkludering tid och engagemang. 

Status för socialt ansvar inom Kiilto 

Huovilainen tog reda på hur ansvaret och arbetet med mångfald, jämlikhet och inkludering ser ut i Kiilto i dag. Enligt resultaten styrs Kiiltos verksamhet redan på ett bra sätt utifrån ett ansvarsfullt tankesätt, men arbetet med mångfald, jämlikhet och inkludering befinner sig fortfarande i ett tidigt skede. Kiilto bör ta större hänsyn till mångfald, jämlikhet och inkludering i sina funktioner och öka förståelsen och utbildningen i ämnet hos anställda på olika nivåer. 

Mångfald, jämlikhet och inkludering ingår i Kiiltos program för välbefinnande på arbetsplatsen. En arbetsgrupp inrättades på Kiilto våren 2024 för att utveckla arbetet med mångfald, jämlikhet och inkludering, med uppdrag att bland annat fortsätta öka medvetenheten om mångfald, jämlikhet och inkludering inom Kiilto under 2024, stödja personalavdelningen i att ta hänsyn till DEI-frågor och planera Kiiltos DEI-väg framåt. 

Med hjälp av informationen i avhandlingen kan arbetet med mångfald, jämlikhet och inkludering främjas till exempel genom att inkludera dessa teman i Kiiltos strategi, öka ledningens och personalens förståelse för dessa teman och genom att utveckla personalens kunskap om mångfald, jämlikhet och inkludering. En arbetsgivare som tar väl hänsyn till mångfalds-, jämlikhets- och inkluderingsfrågor kan öka den mentala tryggheten, medarbetarnas välbefinnande, förtroende och innovation samt bättre förståelse för kundernas behov. 

Huovilainens avhandling finns tillgänglig här på finska.