På Finlands enda tvättmedelsfabrik varar anställningarna i årtionden – ”Här hjälper människor varandra på ett sätt som jag aldrig sett någon annanstans”

I Åbo finns Finlands enda fabrik för tillverkning av tvättmedelspulver. Det är ovanligt att få anställning på fabriken eftersom personalomsättningen är låg – den senaste nyanställningen var för tre år sedan, medan den längsta karriären på fabriken sträcker sig nästan 40 år tillbaka.

På Kiiltos tvättmedelsfabrik startar dagen tidigt. Tack vare flexibla arbetstider kommer de första arbetarna vid sextiden och de sista vid halv åtta.

Tvättmedelslaget består av sju medarbetare: en underhållstekniker, en lagerarbetare, en packare, en avdelningsassistent, två processassistenter och en arbetsledare. Titlar är dock inte ett problem för arbetskamraterna.

”Vi rycker alltid in när någon behöver hjälp”, säger de.

Fabriken tillverkar rengöringsmedel för tvätt (de anställda själva lovordar särskilt Sertos fläckborttagningsmedel), för metall, sjukhusutrustning och kaffemaskiner. I tillverkningen utnyttjar man tyngdkraften: råmaterial transporteras från översta våningen i den fem våningar höga byggnaden till de nedre våningarna via rännor. På vägen tillsätts ingredienser till blandningarna och på den nedersta våningen förpackas produkterna.

Arbetsledaren Patrik roas av frågan om vilken typ av kompetens som efterfrågas vid rekrytering. ”Vår kortaste anställning är 3 år, den näst kortaste är 12 år. Den längsta är nästan 40 år”, berättar Patrik. Så det finns sällan något behov av att nyanställa.

Det är Veijo som har varit anställd längst i arbetslaget, han har jobbat på fabriken i 38 år. 2010 köpte Kiilto fabriken som hade byggts på 1950-talet. Före det tillverkade fabriken bland annat aerosoler.

”På 1980-talet förbrukades lika mycket olja per dag som ett enfamiljshus gör av med på ett år”, säger Veijo. Olja var ett av de råämnen som användes vid den här tiden.

”Vi har också tagit fram en lösning för AIV-foder här, och då var det stora råttor som sprang runt i fabriken och letade efter foder”, säger Veijo. Lyckligtvis är även de stora råttorna historia.

Vad är det som får människor att stanna kvar här i årtionden?

”Medarbetarna är allt”, säger Patrik. ”De är så motiverade och angelägna om att bli bättre. En förpackningsmaskin har utvecklats internt och nu har dess effektivitet fördubblats. Vår Kimmo är tvättmedlets verkliga Oppfinnar-Jocke, och små förbättringar av utrustningen har gjort stor skillnad för produktiviteten.”

Mona, som gick från att arbeta som distriktssköterska till att arbeta på tvättmedelsfabriken, gillar variationen i jobbet. ”Jag gillar det mångsidiga och att alltid ha något att göra. Vi får planera mycket av vårt eget arbete och bestämma vad som ska göras och i vilken ordning. Man kan både arbeta i lugn och ro och prata med sina arbetskamrater.”

Vägarna till fabriksarbete är lika olika som människorna här. Mona utbildades till processoperatör av sin mamma Sari, som arbetar bredvid henne och som började för 28 år sedan som säsongsbiträde. Mira, å andra sidan, arbetade som packare även innan hon kom till Kiilto för 12 år sedan. För 31 år sedan ringde Katri på jobbannonsen i Turun Sanomat. ”Chefen frågade om jag hade bra ork. Jag svarade ’nej, men jag har sisu!’”

Arbetslaget betonar vikten av laganda i sitt arbete. ”Här hjälper människor varandra på ett sätt som jag aldrig sett någon annanstans”, sammanfattar Patrik.