Rickard målar bort kaoset

Det känns som att Rickard Furubom har levt flera liv: konstnär, punk-rockare, pappa till fjorton barn, skådespelare, barnskötare, lagerarbetare. Vissa av dessa roller kan betraktas som varandras motsatser, men de har något gemensamt: Rickard älskar att påverka.

Den viktigaste påverkan är den han har haft på sina barn. – Att ta hand om barn ger mig mening, säger Rickard. Rickard är inte biologisk pappa till sina barn, utan barnen har kommit till honom via fosterhem och adoption.

Hans strävan efter att ge ett hem åt barn som saknar ett hem började när passagerarfärjan Estonia sjönk.

– Det var en annons i tidningen där man letade efter någon som kunde ta hand om tre syskon som blivit föräldralösa efter olyckan. Jag tyckte att det var galet. Men sedan tänkte jag att ”javisst”! Jag ringde numret och de ställde en massa frågor och kollade min bakgrund.

Barnen i fråga fick ett hem hos sina släktingar, men det fanns andra barn som behövde ett hem. Rickard och hans dåvarande fru började med ett barn. Sedan blev det två, sedan tre. Över åren har Rickard uppfostrat fjorton barn. – För mig är det viktigt att vara snäll och ta hand om andra, säger Rickard.

Idag jobbar Rickard som lagerarbetare vid Kiiltos lager i Täby. Han har jobbat för företaget i två omgångar – första gången i tre år, varefter han tog ledigt för att ta hand om sina barn, jobba som skådespelare och tillverka filmrekvisita. Nu har han varit tillbaka på Kiilto i sju år.

Jobbet har haft en oväntad effekt på hans konst: Rickard har använt Kiiltos produkter, som lim och avjämningsmassor. Han experimenterar med olika blandningar.

– Det här var första gången jag kunde släppa loss! Hemma har jag inte plats att jobba med stora målningar.

Richard skapar abstrakta konstverk hemma med sin flickvän. – Jag gillar att vi kan vara tysta tillsammans. Vi säger inte ett ord och bara skapar. Det är härligt säger Richard och skrattar.

Att måla är hans sätt att koppla av. – Jag målar för att lugna ner mig. Det handlar om en slags mindfulness. Jag hanterar kaoset i min hjärna genom att måla.

Rickard har ingen tydlig inspirationskälla och inga planer för vad han ska göra med sina målningar. – Det är ungefär samma som när jag skriver låtar för mitt band. Jag får orden att gå ihop och tänker inte så mycket på saken.

Rickard har varit med i femton olika band, och just nu spelar han i två. Banden spelar punk, vilket har varit Richards grej i över 40 år. Under åren har Rickard, enligt sina egna ord, ”spelat trummor, sjungit och gjort allt mellan himmel och jord”.

När Rickard inte spelar eller skapar konst gillar han att laga mat till sina barn och vänner. Hans kreativitet återspeglas också i matlagningen: – Jag tycker om att experimentera med smaker.

Trots att han har två band, ett jobb och sin konst, är familjen det viktigaste för Rickard. När jag frågar vad han gillar mest med sin vardag svarar han: – Att vara pappa och ta hand om mina barn.