Satamaito & Kiilto: Kundcentrerad utveckling och samarbete

Samarbetet mellan Satamaito och Kiilto inleddes 2015, när Satamaito fortfarande drev sin verksamhet på sin tidigare anläggning. Framgången för partnerskapet bygger på ett genuint kundcentrerat tankesätt och omfattande utvecklingsarbete.

Rengöring av membran som kräver precision och expertis understryker vikten av planering, rapportering och övervakning. ”När vi flyttade till det nya mejeriet i Ulvila var Kiilto djupt involverade i valet av kemikalier, utvecklingen av rengöringsprocesserna och skapandet av övervakningssystemet. Att dra nytta av Kiiltos expertis under byggfasen av anläggningen var mycket fördelaktigt för oss,” säger Elina Naukkarinen, produktionschef på Satamaito. Hon fortsätter: ”Jag uppskattar Kiiltos sätt att vara engagerade i vår verksamhet, då de verkligen vill delta och hjälpa till, och de arbetar på ett proaktivt sätt.”

Nära samarbete erkänns som framgångens hörnsten av både Kiilto’s Simo Antila och Satamaito’s Elina Naukkarinen.

När Satamaito flyttade till de nya lokalerna deltog Kiilto i valet av kemikalier, utvecklingen av rengöringsprocesserna och utformningen av övervakningssystemet.

Enligt Isa Myllymaa, chef för solutions teamet, är detta en av företagets kärnvärden. ”Kiilto är nära kunden. Alla på Kiilto arbetar dagligen för att stödja våra kunder. Våra lösningar har funnits på marknaden i många år, och våra kunder uppskattar den tillförlitlighet som våra lösningar erbjuder. Detta ger en helhetsbild och säkerställer livsmedelssäkerhet, eftersom vi snabbt kan anpassa oss till förändrade förhållanden och behov,” säger Myllymaa.

Expertis, uppföljning och rapportering skapar mervärde.

Kiilto strävar efter att tillföra ett verkligt mervärde för kunden i partnerskapet. Innan kundrelationen påbörjas görs en grundlig genomgång av kundens processer och utrustning, samt av de rengöringskemikalier, rengöringsrecept, doseringssystem, membranspecifikationer och andra faktorer som påverkar membranrengöringen. Baserat på denna genomgång väljs de membranrengöringskemikalier och processparametrar som bäst uppfyller kundens behov.

Membranens livslängd påverkas i hög grad av korrekt rengöringsprocedur. Felaktiga rengöringskemikalier eller dosering kan skada membranen och förkorta deras livslängd, och felaktig rengöring kan till och med förstöra dem. Genom att förstå parametrarna och övervaka resultaten kan man förlänga membranens livslängd. De parametrar som påverkar rengöringsprocessen inkluderar pH-värde (koncentration), temperatur, tryck och flödeshastighet,” förklarar Simo Antila, Kiiltos tekniska expert.

Kiiltos experter besöker regelbundet Satamaitos anläggningar för att säkerställa smidiga och optimerade hygienprocesser.

Efter den inledande undersökningen är Kiiltos expertteam ständigt närvarande i kundens dagliga verksamhet, där de erbjuder teknisk support och övervakar rapportering baserat på kundens mätningar, samt ger rekommendationer för processförändringar vid behov. Kiilto övervakar också regelbundet membranrengöringar och utför in-process-mätningar på kundens anläggningar för att bedöma membranens och rengöringarnas skick.

Naukkarinen berömmer Kiiltos omfattande rapporter och proaktiva tillvägagångssätt när det gäller att göra förändringar. ”Rapporterna är väl förberedda, och det är enkelt för mig att följa Kiiltos experters förändringsrekommendationer baserat på dem. Och naturligtvis görs inga förändringar utan mitt godkännande,” säger Naukkarinen.

Regelbundna kvalitetskontroller är en viktig del av de dagliga rutinerna på Satamaito, och de säkerställer produktionen av säkra och högkvalitativa mejeriprodukter.

Mer ansvarsfulla mejeriverksamheter genom konkreta åtgärder

Satamaito och Kiilto förenas också av tydliga miljömål. En av Satamaitos grundpelare är att bedriva mer ansvarsfulla mejeriverksamheter. Enligt Naukkarinen återspeglas detta i produktionen genom att spara vatten och energi samt minimera användningen av kemikalier. Dessa mål kan konkret hanteras, till exempel vid membranrengöringar.

Kiiltos mål är även att optimera de rengöringar som utförs på kundens anläggning, eftersom det kan leda till betydande besparingar i energi, vatten och kemikalier. Naukkarinen framhäver också att kemikalielogistik är en viktig del av deras strategi. ”Vi föredrar stora förpackningsstorlekar och strävar efter att hålla lagret litet. Vi försöker minimera kemikalieleveranserna till en gång i månaden,” förklarar Naukkarinen.

Miljömål förenar Kiilto och Satamaito. Tillsammans siktar vi på att minska vatten-, energi- och kemikalieanvändningen i mejeriverksamheter.

När det gäller framtida verksamheter och samarbete är det tydligt för Naukkarinen att Kiilto fortsatt kan tillföra värde till Satamaitos verksamhet. ”Vårt mål är att fortsätta det arbete som redan har påbörjats, det vill säga att utveckla våra mätningar och göra justeringar av rengöringarna baserat på mätresultaten för att hålla rengöringslösningarna i CIP-systemet så rena som möjligt, använda färre kemikalier och spara vatten vid sköljning,” listar Naukkarinen.

Utvecklingen av rapporteringen är också en del av framtida insatser. ”Kiiltos rapportering och expertis inom området är redan på en hög nivå, och jag tror att vi i framtiden kan utveckla den ytterligare för att styra vår verksamhet,” avslutar Naukkarinen.

Valios mejeri i Jyväskylä och ostfabrik i Äänekoski säkerställer sin hygien med hjälp av Kiilto: ”Samarbetet omfattar mer än bara kemikalier, det handlar om att förbättra hela hygienprocessen.”

15.07.2024

Hållbara lösningar ombord på klimatklokt kryssningsfartyg – Viking Glory

09.03.2023

Restaurang Nooa förbereder sig för sommaren tillsammans med Kiilto: Tall Ships Races-veckan är sommarens höjdpunkt.

15.07.2024