Trenderna inom städbranschen väcker frågor – är de meningslösa eller nödvändiga?

Det pratas allt mer om olika faktorer som påverkar kvaliteten på inomhusluften. I egenskap av hälsoorganisation har vi gett information och visat var vi står i denna fråga redan i många år. Samtidigt har vi följt den kommersiella marknaden, där det så gott som årligen lanseras nya lösningar ur nya synvinklar som är tänkta att förbättra kvaliteten på inomhusluften.

Ett av de mest intressanta områdena har varit städning av kontor och offentliga utrymmen. Till städbranschen har det kommit nya tjänste- och produktleverantörer som även de påstår sig kunna påverka kvaliteten på inomhusluften. Vi har fått förfrågningar om bland annat antibakteriella ämnen, ekologiska tvättar, behandlat vatten, rumsdofter, joniserande utrustning, luftrenare avsedda för virusbekämpning och överlag om tvättmedel och städmetoder.
 
När man tittar på marknaden verkar det finnas en önskan om att städning borde bli ännu enklare, snabbare och smidigare än tidigare. Samtidigt ökar människors medvetenhet om bland annat kemikalier, överkänslighet och allergier. Till exempel har doftöverkänslighet redan länge varit ett konstaterat faktum, men först de senaste åren har man börjat ta besvären på allvar. Numera vågar människor prata om dem, vilket innebär att oparfymerade rengörings- och tvättmedel har en viktig roll. Offentliga utrymmen är också ställen där rumsdofter inte är att föredra och där det är bäst att använda oparfymerade rengöringsmedel. Dessa åtgärder kan främja tillgänglighet. Var tredje finländare upplever tidvis obehag av dofter och en halv miljon finländare får allvarliga symtom av dofter. Dofter kan utlösa huvudvärk, illamående och i de mest kritiska fallen även mycket allvarligare symtom. Än så länge går doftöverkänslighet inte att diagnostisera, eftersom man ännu inte känner till uppkomstmekanismen.
 
Bra städning kräver inga specialknep. Det ska finnas bakterier och mikroorganismer i vår miljö, och vid normal städning behövs därför inga antimedel. När det gäller naturliga tvättmedel är det bra att läsa på etiketten vad produkterna innehåller. Det finns nämligen många naturliga råvaror som kan ge symtom hos personer med känslig hud eller doftöverkänslighet. De gamla beprövade metoderna fungerar fortfarande. Mikrofiberdukar, torkning av damm på ytor högt upp och regelbunden städning tillsammans med en god ventilation påverkar kvaliteten på inomhusluften. Det går inte att lösa problem med inomhusluften enbart genom att torka damm eller skaffa en luftrenare.
 
Det är bra att se med kritiska ögon på trender. Det finns guldkorn, men också många helt onödiga lösningar som ur allergiperspektiv inte är till någon nytta. Vissa apparater kan frigöra ozon, så det gäller att ta reda på fakta innan man skaffar sig en luftrenare. Det är bra att sätta sig noggrant in i apparaternas funktioner och testresultat. När det gäller allergier är det få apparater som har uppfyllt kriterierna.
 
De gamla lärdomarna gäller alltså alltjämt. Kvaliteten på inomhusluften påverkar vårt välbefinnande, därför ska vi värna om den. Vi alla påverkas av om en lokal är fräsch, ren och snygg.

Artikelförfattaren Niki Alanko är direktör inom Allergi-, Hud- och Astmaförbundet, med ansvar för intressebevakningssamarbetet med industrisektorn. Twitter @ala_niki

Läs mer om hur underhållsstädning påverkar inomhusluften

Behöver du hjälp med att hitta professionella rengöringsmedel som är bättre med tanke på inomhusluften? Kontakta våra experter på renlighet och hygien.