Valios mejeri i Jyväskylä och ostfabrik i Äänekoski säkerställer sin hygien med hjälp av Kiilto: ”Samarbetet omfattar mer än bara kemikalier, det handlar om att förbättra hela hygienprocessen.”

I början av 2023 valde Valios produktionsanläggningar i Jyväskylä och Äänekoski Kiilto som sin hygienpartner. Införandet av Kiiltos rengöringskemikalier har skett systematiskt och säkert med hjälp av Kiiltos experter. Nästa steg är att utveckla tvättprocesserna i samarbete för att göra dem ännu effektivare.

Hygien är en del av livsmedelssäkerhet

En samarbetspartner inom hygien som har djup förståelse för livsmedelsindustrins processer. Snabbt svarande och kunniga experter. Tillförlitlig och systematisk verksamhet. Så beskriver Jukka Launonen, teknisk expert på Valio Jyväskylä, samarbetet med Kiilto.

Samarbetet började i januari 2023 när Kiilto valdes som leverantör av rengöringskemikalier för ytor och clean-in-place-processer för Valios mejeri i Jyväskylä och ostfabrik i Äänekoski. Kiilto levererar också rengöringsmedel för membran till Valio i Jyväskylä.

I Valios ostfabrik i Äänekoski produceras årligen 2 miljoner kilogram Aura blåmögelost och Valio salladsost, vilket gör den till den ledande producenten av blåmögelost i Finland. Å andra sidan producerar Valios fabrik i Jyväskylä över 70 olika produkter, inklusive olika typer av mjölk, snacks, proteindrycker och gräddprodukter. Produktionskapaciteten är enorm: cirka 155 miljoner liter mjölk bearbetas årligen. Med sådana stora volymer är smidigheten och tillförlitligheten i hygienprocesserna av yttersta vikt.

På mejeriet i Jyväskylä bearbetas årligen 155 miljoner liter mjölk och ett brett utbud av andra mejeriprodukter. Kiiltos produkter spelar en avgörande roll för att säkerställa hygienen i produktionen.

Tidigare fanns det bara röd mjölk, blå mjölk och sur mjölk. Nu är mejerihyllan fylld av olika produkter. Detta ställer höga krav på de rengöringsmedel som används för rören och utrustningen i produktionsanläggningarna,” summerar Riitta Järvinen, Kiiltos Key Account Manager.

Eftersom hygien är så central för säkerheten och hållbarheten hos produkterna inom livsmedelsindustrin är expertisen och tillförlitligheten hos hygienpartnern betydande.

”Jag uppskattar Kiiltos personals expertis och engagemang. Det utgör grunden för vårt samarbete,” säger Jukka Launonen.

Valio Jyväskyläs tekniska expert Jukka Launonen (till vänster) och Kiiltos tekniska expert Roope Niinimäki (till höger) har nära samarbetat kring övergången till Kiiltos rengörings- och desinficeringskemikalier på Valio Jyväskylä. ”Kiiltos tekniska support har varit systematisk och grundlig,” berömmer Launonen.

Samarbetsinsatser och nära kommunikation

Under de första ett och ett halvt åren av samarbete har fokus legat på att byta rengöringskemikalier. Kiiltos kemikalier har införts successivt i takt med att de gamla har tagit slut. Kiiltos tekniska expert Roope Niinimäki har varit närvarande under dessa övergångar för att hjälpa till och säkerställa att allt går enligt plan.

Ibland måste snabba åtgärder vidtas när en gammal kemikalie tar slut snabbare än beräknat. I sådana situationer har Kiilto agerat snabbt.

”Vanligtvis har Roope kunnat komma till Jyväskylä inom några dagar,” uppskattar Launonen.

Anni Alakotila, produktionschef på Valio Äänekoski, är också nöjd med Kiiltos snabba kundservice:

”Kiiltos tekniska experter är alltid redo att hjälpa till, de är lätta att nå och svar på e-post kommer snabbt. Därför är det enkelt att arbeta med Kiilto.”

Personalen från Valio och Kiilto håller regelbunden kontakt. Under kemikalieimplementeringsprojektet sker statusuppdateringsmöten ungefär en gång i månaden. Kommunikationen sköts ofta smidigt via Teams, och åtminstone en gång om året träffas hela teamet.

Kiilto förser Valios mejeri i Jyväskylä med ytrengöringsmedel. De lämpliga rengörings- och desinficeringskemikalierna för platsen har valts i samarbete med Kiiltos experter.

Lokal produktion möjliggör snabba svar

Kiilto är den enda inhemska leverantören av hygienlösningar för livsmedelsindustrin i Finland, med produkter som utvecklas och tillverkas lokalt. Inhemsk produktion var en avgörande faktor när Valio valde Kiilto som sin hygienpartner.

”Det är viktigt att stödja inhemska företag och bidra till sysselsättningen i Finland,” säger Jukka Launonen från Valio i Jyväskylä.

Anni Alakotila från Valio Äänekoski instämmer: ”Inhemsk produktion var avgörande eftersom det säkerställer tillgången på kemikalier.”

Lokal produktion möjliggör också snabba svar.

”Om det behövs en specifik produkt eller om vi förbrukar mer än förväntat kan vi agera snabbt och leverera, tack vare korta leveranstider,” förklarar Riitta Järvinen.

Ett exempel på snabbt svar var när Valio Jyväskylä under anbudsförfarandet insåg att förpackningsstorleken på Kiiltos ytdesinfektionsmedel var för liten för deras produktionsanläggning. Ytdesinfektionsmedlet inkluderades snabbt i sortimentet i en större 1 000-litersbehållare.

”Kiiltos finska produktion innebär att vi finns tillgängliga dagligen för våra kunder, och de kan alltid lita på att vi är nära till hands,” lovar Roope Niinimäki.

Sparade kostnader genom optimerad rengöring på plats

När de gamla rengöringskemikalierna har ersatts med Kiiltos produkter kan kunden välja CIP (Clean in Place) optimering som en tilläggstjänst från Kiilto. I denna tjänst justeras tid, temperatur och koncentration av rengöringslösningen för att uppnå ett felfritt rengöringsresultat på ett energi- och kostnadseffektivt sätt.

Kiilto erbjuder också tjänsten Kiilto ProCIP® optimering, som möjliggör realtidsövervakning av rengöringen på plats och ger konkreta uppgifter om de ekonomiska besparingar som uppnåtts genom optimeringen.

Kiiltos roll som aktiv hygienpartner upphör inte med rengöringsoptimering. Kiilto fortsätter att stödja sina kunder, även när produkterna som tillverkas på produktionsanläggningarna förändras.

”Till exempel har framväxten av havreprodukter på marknaden medfört nya rengöringsbehov, och vi har utvecklat nya produkter med det i åtanke,” säger Roope Niinimäki.

Förbättring av hygienprocesser var en anledning till att Valio ville samarbeta med Kiilto.

”Det är viktigt att hygienpartnern inte bara säljer kemikalier, utan det måste finnas utvecklingspotential i samarbetet,” sammanfattar Launonen.

Roope Niinimäki och Riitta Järvinen är också mycket positiva till samarbetet med Valio. När alla involverade parter engagerar sig i att noggrant genomföra kemibyteprojektet och har en djup förståelse för dess krav, blir samarbetet både smidigt och givande.

I livsmedelsindustrin är det att byta leverantör av rengörings- och desinficeringskemikalier ofta ett betydande beslut som noggrant övervägs och tar tid. På Valios produktionsanläggning i Jyväskylä närmar sig denna avgörande process sitt avslutande skede, och tekniska experten Jukka Launonen är mycket nöjd med den professionella hanteringen av de olika stegen i samarbete med Kiilto.

Kiilto erbjuder högkvalitativ utbildning

Kiilto erbjuder också utbildning som omfattar både teoretiska och praktiska aspekter, vilket visar hur ytrengöring ska utföras korrekt. Både Launonen och Alakotila har funnit utbildningen givande och bra.

I Äänekoski har Kiilto genomfört ytrengöringsutbildning inte bara för Valios egen personal som arbetar i produktionsprocessen utan även för anställda från ett externt städföretag som ansvarar för ytrengöring i förpackningsområdet.

Det är alltid bra att gå igenom det man redan har lärt sig. Utbildningen kan ge förtydliganden och förbättringar i vår verksamhet,” säger Jukka Launonen.