Arbetsrelaterade hudsjukdomar är en allvarlig fråga inom arbetslivet, då de rankas som den tredje vanligaste orsaken till anmälda arbetssjukdomar och påverkar många arbetstagare världen över. Eksem och dermatit leder till stora ekonomiska konsekvenser, både för den drabbade personen och samhället i stort, genom långvariga sjukskrivningar. De kan leda till obehag, smärta och förlust av produktivitet på arbetsplatsen och orsaker till hudproblemen inkluderar allergier, stress, torr hud och exponering för kemiska ämnen.
Hudens uppbyggnad
Huden är kroppens största organ och täcker på en vuxen människa en yta motsvarande ca 2 m2 samt väger ca 1/6 av den totala kroppsvikten. Huden är uppbyggd av en elastisk vävnad och har en tjocklek på ca 1-4 mm. Dess viktigaste funktion är att skydda resten av kroppen mot vätskeförlust och den höggradiga yttre påverkan som den utsätts för dagligen. För att kunna ge ett optimalt skydd är det viktigt att huden är frisk och kry.
De 1–4 mm hud som skyddar din kropp, är inte mycket, när den exponeras för väder och vind, vatten och tvål, arbete m.m. Hudens naturliga försvar bryts ner varje gång du tvättar/rengör händerna, desinficerar huden eller arbetar under längre tid iförd handskar som inte låter huden andas.
Vad är dermatit?
Dermatit är inflammation i huden som orsakas av kontakt med yttre ämnen på arbetsplatsen – till exempel exponering för kemikalier, frekvent handtvätt, allergiframkallande ämnen eller handskar. Det kan uppstå när som helst i livet, oavsett om du har en allergibakgrund eller inte. Om den inte behandlas kan den ibland spridas till andra delar av kroppen och bli svår att behandla.
Dem som drabbas oftare än andra är dem som är yrkesverksamma inom:
- Hälso- och sjukvård, vård och omsorg
- Lokalvård
- Hotell- och restaurangbranschen
- Mekaniker och montörer
- Frisörer och nagelterapeuter
- Livsmedelsindustrin
Symptom på arbetsrelaterad dermatit
- klåda
- rodnad
- blåsor
- hudflagor
- sår
- svullnad
- fjällande hud
Orsaker till Dermatit?
Vissa jobb ger upphov till dermatit eftersom ett ämne kommer i kontakt med huden orsakar irritation eller specifik allergi. Upprepad fysisk nötning (gnuggning) av huden samt att man tvättar sig ofta kan också orsaka dermatit – särskilt om rengöringsmedel inte sköljs av och/eller huden inte torkas ordentligt. Att bära handskar, för att skydda händerna från kontakt med kemikalier, kan ge upphov till irritation eller allergi – till exempel för att handskmaterialet i sig orsakar problem eller för att de inte bärs korrekt, blir förorenade inuti och fångar skadliga ämnen mot huden.
Miljön på jobbet kan också orsaka hudproblem eller förvärra dem, till exempel extrema temperaturer (varma eller kalla) eller en mycket torr atmosfär kan göra huden torr och inflammerad.
Skydda dina händer – använd rätt skyddshandskar
Händerna är en av de mest utsatta delarna av kroppen när det gäller kemikalier. Därför är det viktigt att använda skyddshandskar av rätt material, storlek och passform. Innan du väljer handskar, är det viktigt att kontrollera piktogrammen för att se vad de skyddar mot och välja material som skyddar mot det specifika ämnet du ska använda. Du bör även ta hänsyn till andra risker som handsken ska kunna hantera, såsom nötning, kyla/hetta eller genomskärning.
Tänk på följande vid val av handskar:
- Finns det risk att handskarna går sönder på grund av något vasst, nötande eller kallt/varmt?
- Vilka kemikalier används i verksamheten?
- Finns det några andra risker?
Efter en lång tids användning av täta skyddshandskar ökar antalet bakterier på händerna. När handskar tas av är det bra att tvätta händerna. Huden ska rengöras efter arbetet, vid måltid och kaffepaus, och alltid före och efter toalettbesök. Händerna bör tvättas före toalettbesök för att förhindra oönskade ämnen från att komma i kontakt med den känsliga huden i intimområdet.
Förebyggande åtgärder för arbetsrelaterade hudsjukdomar
För att förebygga dermatit är det viktigt att ta hand om din hud. En god handhygien, som innebär regelbunden tvätt med mild oparfymerad tvål och ljummet vatten, är en nyckelpraxis. Alternativt kan du använda handsprit med återfuktande element som till exempel glycerin. Det är viktigt att torka händerna noga, inklusive mellan fingrarna och att inte ha ringar på vid vått och smutsigt arbete för att undvika hudirritation.
Händerna ska tvättas ”så lite som möjligt, men så ofta som nödvändigt”. Om dina händer inte är synligt smutsiga kanske de inte behöver tvättas med tvål varje gång. Å andra sidan bör kemikalier och annan smuts på huden rengöras omedelbart och noggrant.
- Undvik kontakt med rengöringsprodukter, mat och vatten där det är möjligt, t.ex. använd diskmaskin istället för att diska för hand, använd redskap istället för händer för att hantera mat.
- Skydda din hud. Där du kan, använd handskar när du arbetar med ämnen som kan orsaka dermatit och återfukta dina händer för att fylla på hudens naturliga oljor.
- Kontrollera dina händer regelbundet för de tidiga stadierna av dermatit, dvs kliande, torr eller röd hud.
- Sätt fram handdesinfektion som ett alternativ till handtvätt
- Se till att ha handkräm tillgänglig
Vilken handkräm ska du välja?
Vi har ett brett sortiment av handkrämer och vi rekommenderar alltid att använda en skyddande och en återfuktande handkräm. För att förebygga handeksem och dermatit, så effektivt som möjligt, bör du smörja in händerna med handkräm före och efter jobbet för att skydda och återställa huden. Men vilken handkräm ska du välja?
Det är viktigt att använda skyddande handkräm regelbundet om du arbetar med kemiska ämnen eller tvättar händerna ofta.
Skillnaden mellan en skyddande och en återställande handkräm är att den första syftar till att skydda huden mot yttre påfrestningar som t.ex. väder och kontakt med kemikalier, medan den andra syftar till att återställa hudens fuktbalans och mjukhet, samt lindra besvären från dermatit eller eksem.
Det är också viktigt att använda mjukgörande tvålar för att hålla huden mjuk och återfuktad.
Vid eksem bör en läkare alltid konsulteras. I dessa fall räcker det inte längre med att fortsätta följa ett korrekt handhygienprogram, då krävs det istället andra, oftast hormonbaserade, krämer. En korrekt handhygienrutin med rätt produkter kan bara bidra till att förebygga arbetsrelaterade hudåkommor, inte behandla dem!
VÅRDA ALLTID DIN HUD PÅ JOBBET OCH HEMMA!