Hur skiljer sig förpackningar med slutet kretslopp från vanlig återvinning? Vilka är de potentiella fördelarna, och vilka hinder kan finnas? Det här är bara några av de frågor som besvaras av Heidi Kähkönen, förpackningsspecialist på Kiilto, som säger att hon alltid blir lika entusiastisk av ämnet.
Kähkönen påpekar att målet med slutet kretsloppsåtervinning är att främja den cirkulära ekonomin.
”Med förpackningar med slutet kretslopp menar vi ett system där använda förpackningar samlas in och bearbetas till återvunnen plast, som sedan används för att tillverka nya förpackningar för samma ändamål. Syftet är att hålla värdefulla material i omlopp utan att de hamnar i förbränning eller på deponi.”
Hur skiljer sig förpackningar med slutet kretslopp från vanlig återvinning?
”Vid återvinning av plastförpackningar från hushåll, till exempel, innehåller den återvunna plasten vanligtvis flera olika typer av plast. Konsumentförpackningar kan också vara kontaminerade med olika oönskade ämnen. Kvaliteten på den återvunna plasten beror på hur effektiv sorteringen och rengöringen är under återvinningsprocessen.”
Vilka är fördelarna med återvinning genom slutet kretslopp?
”I ett slutet kretslopp samlas det önskade materialet in separat, så att källan till den återvunna plasten är känd och materialet är renare redan från början. Detta förenklar återvinningsprocessen.
Ett slutet kretslopp bidrar till att hålla kvaliteten på den återvunna plasten på en tillräckligt hög nivå för att den ska kunna återanvändas i mer komplexa produkter.
Återvinning i slutna kretslopp gör det dessutom möjligt att återanvända plast inom samma geografiska område där produkterna används.”
Vilka är de viktigaste stegen vid återvinning i ett slutet kretslopp?
”Processen med slutet kretslopp omfattar i regel följande steg:
· Insamling: Tomma förpackningar samlas in och lämnas till återvinning.
· Transport: Förbrukade förpackningar sköljs och sorteras i en särskild insamlingsbehållare.
· Återvinning och återanvändning: Efter rengöring kan förpackningarna antingen återanvändas som de är eller bearbetas till plastgranulat och användas för att tillverka nya förpackningar.”
Vilken typ av samarbete krävs för återvinning i slutna kretslopp?
”Ett framgångsrikt slutet kretslopp kräver samarbete mellan flera intressenter. Det är viktigt att involvera produktanvändarna, kunder som vill och kan samla in tomma förpackningar och se till att de har tillräckligt med utrymme för förvaring. Vi samarbetade med en rad olika deltagare i pilotprojektet, bland annat det kooperativa mejeriet Hämeenlinna Osuusmeijeri och Valio inom industriella tjänster, Juvenes och Perho Culinary, Tourism & Business College inom livsmedelstjänster, Kotka stad, Fredrikshamn stad, Helsingfors universitet och LTQ Partners inom professionella städtjänster samt CC-Tukku inom detaljhandel och distribution.
Utöver dessa partners behövs ett avfallshanteringsföretag eller någon annan enhet som kan organisera logistiken. I vårt pilotprojekt skötte LHJ Group den rollen. Nästa viktiga partner är återvinningsföretaget, som ansvarar för att omvandla använda förpackningar till återanvändbara material. I det här fallet var det Lassila & Tikanoja som tog sig an uppgiften. Slutligen behövde vi en förpackningstillverkare, och i det här pilotprojektet var det Muovi-Heljanko.”
Varför ville Kiilto testa förpackningar med slutet kretslopp?
”Det är viktigt att ständigt söka nya lösningar som minskar resursförbrukningen, minskar miljöpåverkan och främjar en mer hållbar konsumtion. Befintliga metoder måste ifrågasättas och alternativa lösningar utforskas. Om vi inte testar nya lösningar kan vi inte lära oss vad som fungerar bra och vad som fortfarande behöver förbättras. Det är därför vi har startat det här pilotprojektet.”
Hur framgångsrikt var pilotprojektet? Vad lärde vi oss?
”Pilotprojektet var en stor succé. Vi producerade framgångsrikt nya förpackningar av det insamlade materialet. Att prova något för första gången är varken lätt eller okomplicerat. Det krävdes många diskussioner och överenskommelser mellan olika parter. Vi hanterade dock detta på ett bra sätt och är mycket nöjda med resultatet.
Pilotprojektet aktualiserade viktiga frågor, särskilt när det gäller logistiken. Till exempel: Kan komprimatorer installeras på insamlingsplatserna så att större plastvolymer kan samlas in och samtidigt minska det outnyttjade utrymmet i transporten? Hur ska småskaliga insamlingsplatser förvaltas? Kan återvinningsföretag få ekonomisk ersättning för insamlad plast? Kan plastinsamlingen vara kostnadsfri för deltagarna? Hur kan vi se till att de renaste plastfraktionerna används i användningsområden som kräver högre renhetsgrad?
Det här är viktiga frågor som kräver diskussioner i hela värdekedjan.”
Läs mer om framgången med pilotprojektet för slutna kretslopp och insikter från våra partners:
Framgång för det första pilotprojektet med slutet kretslopp: nya förpackningar för professionella produkter tillverkade av återvunna tvättmedelsflaskor
Vad är Kiiltos planer för förpackningar? Kommer pilotprojektet att fortsätta?
”Vi söker ständigt efter mer hållbara råvaror och förpackningslösningar. Vårt mål är att senast 2025 ska 70 % av våra förpackningar vara återanvändbara, tillverkade av återvunnet material eller komma från förnybara material.
Dessutom har vi åtagit oss att minska mängden förpackningsmaterial per ton produkt varje år, och vi testar återfyllningsbara förpackningslösningar, även för mindre förpackningsstorlekar.
Vi har också testat konsumenternas beredskap för återfyllningsbara förpackningar, och vi genomför försök med återfyllning av flaskor med rengöringsmedel i professionella städmiljöer.
Vi följer noga olika kundgruppers benägenhet att anta nya lösningar för den cirkulära ekonomin. Även om detta specifika pilotprojekt med slutet kretslopp inte kommer att fortsätta i sin nuvarande skepnad, kommer vi att tillämpa de kunskaper vi erhållit och undersöka hur vi kan utöka vårt nätverk ytterligare.”
Vilka tre önskemål har förpackningsspecialisten efter det här pilotprojektet?
”För det första skulle jag vilja se fler konkreta åtgärder och en mer öppen diskussion. Detta innebär också att man måste prata om kostnader. Att bygga mer hållbara verksamhetsmodeller är inte billigt, men vad kan vara viktigare än att investera i framtiden? Det är uppenbart att vi måste lära oss att göra saker på ett sätt som är bättre för miljön. Om vi inte experimenterar lär vi oss ingenting. Det krävs samarbete och investeringar, annars riskerar vi att få betala ett mycket högre pris i längden.
För det andra hoppas jag att vi kan hitta fler företag och organisationer som är villiga att samla in plast för återvinning i slutna kretslopp. Det finns en stor efterfrågan på återvunnen plast, och det är viktigt att nå de nödvändiga insamlingsvolymerna för att systemen för slutna kretslopp ska bli lönsamma och attraktiva i hela nätverket, där effektivitet och kostnader är viktiga faktorer att förbättra.
Slutligen hoppas jag att förpackningar inom slutna kretslopp kommer att göra det möjligt att använda återvunnen plast även i våra produkter med de högsta kvalitets- och säkerhetskraven, t.ex. kosmetika och medicintekniska produkter.”
Kan Kiilto ge vägledning om återvinning i slutna kretslopp?
”Absolut! Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter från pilotprojektet. Alla som är intresserade är välkomna att kontakta mig.”
Ytterligare information:
Heidi Kähkönen
Chef för förpackningsutveckling
Heidi.kahkonen@kiilto.com
+358 40 837 0830